قند خون به میزان قند (گلوکز) موجود در خون گفته میشود. گلوکز از غذاهایی که ما میخوریم تأمین میشود و برای تأمین انرژی برای سلولهای بدن استفاده میگردد. در حالت طبیعی، سطح قند خون در حدود 70 تا 99 میلیگرم در دسی لیتر است. اما افزایش یا کاهش این سطح میتواند مشکلاتی را در بدن ایجاد کند.
میزان غیرطبیعی
کاهش قند خون از استاندارد متعارف (بسته به جنسیت و سن متفاوت است)، باعث بروز بیماری هیپوگلیسمی (هایپوگلیسمی) میشود. افزایش قند خون از استاندارد متعارف نیز باعث بیماری هیپرگلیسمی (هایپرگلیسمی) میگردد که نوع حاد آن، دیابت نامیده میشود.
افت قند خون یا هیپوگلیسمی یکی از عوارض بیماری دیابت است که در کنترل دیابت باید به آن توجه نمود. هیپوگلیسمی عبارت است از کاهش قند خون به کمتر از 70 تا 80 میلیگرم در دسی لیتر و علایم آن عبارتند از: افزایش ضربان قلب، سرگیجه، سنگینی سر، احساس گیجی و گنگی، لرزش، اضطراب، عرق کردن، خواب آلودگی، احساس ضعف و گرسنگی و اختلال در صحبت کردن
مقادیر قند خون مطلوب برای افراد مبتلا به دیابت به شرح زیر میباشد:
- قند خون ناشتا: 70 تا 130 میلیگرم در دسی لیتر (3/9 تا 7/2 میلیمول بر لیتر)
- قند خون پس از وعده غذایی: کمتر از 180 میلیگرم در دسی لیتر (10 میلیمول بر لیتر)
- قند خون 2ساعت پس از صرف غذا: کمتر از 140 میلیگرم در دسی لیتر (7/8 میلیمول بر لیتر)
- قند خون 2 ساعت بعد از صرف غذا در فرد عادی باید کمتر از 120 میلیگرم در دسی لیتر (6/6 میلیمول بر لیتر) باشد، ولی هدف مطلوب در بیماران دیابتی این است که این قند خون به کمتر از 140 میلیگرم در دسی لیتر برسد. (7/8 میلیمول بر لیتر)
اگر سطح قند خون شما کمی از کنترل خارج شده باشد، ورزش راه خوبی برای کنترل آن است.